Superheroes. Een project dat de kracht van beperkingen in beeld brengt.

"Als chefkok kun je je niet beter wensen dan iemand met autisme, die houden van herhaling en dingen precies goed doen." Werkgever Tespelduyn investeert in jongeren met en zonder beperking. "Iedereen heeft wel wat, het gaat erom wat je doet om hun talenten er uit te krijgen. Bij ons is iedereen gelijk en iedereen anders."

 

Jordy, Selma en Floris, drie jongeren met een beperking hebben ontdekt dat er bij het solliciteren naar een geschikte stage plek meer focus lag op hun fysieke beperking dan op hun talenten. Hoe gaat dat straks als zij klaar zijn met hun studie en op zoek gaan naar een baan? En hoe zit dat met andere jongeren met een beperking die op zoek zijn naar een baan?

 

Deze jongeren bedachten bij Studio Moio een project genaamd “Superheroes, Ja Natuurlijk”. Zij willen de talenten van de jongeren met een beperking tonen. Zij gaan de uitdaging aan om andere jongeren met een beperking aan het werk te helpen. Het idee is om te starten door de jongeren als consultants langs een bedrijf te laten gaan en ze uit te dagen om na te denken wat hun toegevoegde waarde is binnen het bedrijf. Wanneer de jongeren zien dat ze van toegevoegde waarde zijn in het bedrijf, dan wordt er een kort filmpje van de jongeren gemaakt waarin zij vertellen wat hun toegevoegde waarde voor het bedrijf is. Dat filmpje overhandigen ze aan het bedrijf die vervolgens de keuze maakt of zij het ook als waardevol beschouwen binnen het bedrijf. Zo denken zij dat het gaat lukken om een goede baan te regelen voor de jongeren.

Het project kreeg snel de steun van Instituut Gak, Fonds 1818, de gemeente Leiden, Regio Holland Rijnland en ESF (Europees StructuurFonds). Met de opmerking “We zien vrijwel nooit projecten waarbij de doelgroep zelf het probleem komt oplossen”, kregen zij de kans om een dit project te starten.

 

Naast het idee om jongeren aan een baan, werken zij ook aan een campagne ‘’Iedereen is beperkt”. Zij willen het patroon doorbreken waarbij mensen denken dat mensen met een beperking ‘anders’ zijn. Zij gaan met hun campagne aantonen dat iedereen een beperking heeft en dat juist je beperking je verder weet te helpen in het leven. Zij zijn al bij bekende Leidenaren geweest om hen te vragen naar hun beperking onder andere Henri Lenferink de burgemeester van Leiden. Henri Lenferink bevestigde mee te helpen met het project. “Projecten als deze zijn erg belangrijk en verdienen alle steun van bekende en minder bekende Leidenaren. Niet alleen door hun netwerk open te stellen maar ook door open te zijn over de eigen beperkingen die al dan niet voor anderen zichtbaar het dagelijks kunnen belemmeren. Of die iemand juist heel bijzonder en uniek maakt want dat is de mooie keerzijde die we nu in beeld moeten brengen!” Burgemeester Henri Lenferink

 

Zou u de deuren openen voor deze jongeren om bij te bekijken of en hoe jongeren met een beperking van toegevoegde waarde kunnen zijn voor uw bedrijf? Meld u aan bij superheroes@studiomoio.nl

 

Dit artikel is geschreven door Jordy van Zonneveld, een jongere, volgens de regels met een beperking, volgens zichzelf met onbeperkte mogelijkheden.

 

 

 

De kick-off van het project Ja Natuurlijk! met als onderdeel Superheroes heeft UnityTV gehaald, het nieuwsoverzicht. Leuk om te zien dat Jordy zo goed en uitgebreid in beeld komt. Het is het tweede item in het Nieuwsoverzicht van 9 oktober, getiteld "Jong en Ambitieus". 

https://www.youtube.com/watch?t=386&v=uktwODTcPJU