top of page

ma 15 jan

|

Leiden

Wintergesprek over "Hoop"

Merlijn Twaalfhoven organiseert door het land "Wintergesprekken". Tussen mensen die elkaar niet of niet echt kennen. In groepjes van 4-6. Studio Moio doet mee en opent haar deuren. Om het te hebben over "Hoop". En wat dat voor ons betekent.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Wintergesprek over "Hoop"
Wintergesprek over "Hoop"

Tijd en locatie

15 jan 2024, 18:00 – 16 jan 2024, 20:00

Leiden, Julianastraat 74, b, 2316 NZ Leiden, Nederland

Over het evenement

Persbericht

Wintergesprek over hoop in Leiden

Op 15 januari van 18.00-19.30 opent Studio Moio (Julianastraat 74-b te Leiden) de deuren om buurtgenoten en nieuwsgierigen uit te nodigen voor een gesprek over het belang van hoop dat in deze tijd aan het groeien is. Studio Moio organiseert een ontmoeting waarin we in groepen van 4-6 verhalen en ervaring delen waar normaal gesproken geen ruimte voor is. We willen met elkaar in gesprek over hoop, over dat wat hoop in de weg zit en hoe we hoop houden.

We roepen ook andere inwoners van Leiden op om nog deze maand een gesprek te voeren met mensen die onbekend zijn, een openhartig gesprek om zo te ontdekken wat mensen kan verbinden.

Het Wintergesprek

Het wintergesprek wordt in de week van 15 januari op meer dan honderd plekken in Nederland gehouden. Het is een initiatief van componist Merlijn Twaalfhoven en komt voort uit een behoefte om meningen en gevoelens die de samenleving uiteendrijven te doorbreken en in plaats daarvan op zoek te gaan naar overeenkomsten. Twaalfhoven maakte veel muziekprojecten waarin mensen van verschillende culturen samenspeelden en er ruimte ontstond om naar elkaar te luisteren en zo te verbinden. Hij deed dit met name in het Midden-Oosten en werkte in Israël, Palestina, Jordanië en Syrië. Toen het geweld in Israël en Palestina weer oplaaide, zag hij hoe dit ook in Nederland tot verdeeldheid en vijandschap leidt. “Als je op social media je mening deelt, versterk je vaak een éénzijdig verhaal waardoor anderen zich aangevallen voelen. Zo ontstaat er een spiraal van wantrouwen vol misverstanden over de zorgen en de gevoelens van de ander. In nabijheid en met een kop thee erbij blijkt dan dat je meer gemeen hebt dan je denkt” aldus Twaalfhoven. In plaats van het organiseren van een muziekproject deelde hij een oproep om in huiskamers door heel Nederland een gesprek te voeren waarin je niet je mening maar je ervaring deelt. Deze oproep heeft tot vele aanmeldingen geleid, niet alleen van mensen die hun huis openstellen, maar ook van kerken, buurthuizen, bibliotheken en scholen die meedoen.

Bubble hopping De Zweedse professor Emma Stenström (Stockholm School of Economics) deed onderzoek naar het effect van ‘bubble-hopping’: bewust op zoek gaan naar en in gesprek met mensen met een andere achtergrond, kennis, mening, geloof of overtuiging dan de jouwe. Voor haar onderzoek gingen studenten in gesprek met priesters, imams, kunstenaars, activisten, drugsdealers, sekswerkers, daklozen en miljonairs. Zo’n 2.000 mensen deden mee. Eventjes in iemand anders schoenen staan, maakt je innovatiever, creatiever en meer empathisch, zo ontdekte zij. Naast de positieve effecten op persoonlijk niveau, kan het ‘bubble-hopping’ ook helpen bij het overbruggen van de verschillen die er leven in een samenleving. En zo bijdragen aan de vermindering van haat en conflict.

Meedoen Buurtgenoten van en nieuwsgierigen naar Studio Moio kunnen zich nog aanmelden om mee te doen via ikdoemee@studiomoio.nlDeelnemers hoeven geen ervaren gespreksleiders te zijn. Er is een eenvoudige handleiding beschikbaar met drie regels waarmee het gesprek niet in een discussie ontaardt maar juist persoonlijk kan blijven. Mensen die zelf een gesprek kunnen houden in hun huiskamer kunnen zich aanmelden via de site van The Turn Club.

***

Informatie voor de redactie, niet voor publicatie:

Contact voor  Studio Moio, Nathalie Lecina, 0629349621

Landelijk: Merlijn Twaalfhoven   merlijn@turnclub.net

Deel dit evenement

bottom of page